Ficova vláda urobila za rok sedem hriechov, tvrdí Kaník

03.04.2013 Bratislava

Bratislava 3. apríla (TASR) - Strana Smer-SD sa správa ako klasická postkomunistická strana v tom horšom slova zmysle. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý spolu so svojimi kolegami hodnotil rok pôsobenia kabinetu Roberta Fica (Smer-SD). Za toto obdobie urobila vláda sedem hriechov.

"Tým prvým je rekordné zvýšenie nezamestnanosti. Bol to rok nezamestnanosti," uviedol exminister práce Ľudovít Kaník. Druhý hriech je podľa neho zvýšenie daní a odvodov pre všetkých, zrušenie rovnej dane. "Tretím je zlý Zákonník práce, ktorý zdražil a sťažil tvorbu nových pracovných miest, čo sa okamžite prejavilo na rekordnom raste nezamestnanosti," doplnil.

Ďalším hriechom je zhoršenie podnikateľského prostredia, zhoršenie podmienok na zamestnávanie ľudí a podľa Kaníka absolútny prepad konkurencieschopnosti Slovenska v celej jeho histórii. Za ďalší hriech považuje zastavenie hospodárskeho rastu. "Opatrenia vlády spôsobili totálne zastavenie hospodárskeho rastu," konštatoval Kaník.

Ako šiesty hriech označil okradnutie sporiteľov o 55 percent ich dôchodkových úspor. "Čo bude mať katastrofálne dopady na ich životnú úroveň v budúcnosti," upozornil. Siedmym hriechom je podľa neho podpora bezprávneho stavu. "Podpora toho, že Slovensko nie je právnym štátom, nevymenovaním generálneho prokurátora a nezvolením predsedu Najvyššieho kontrolného úradu," poznamenal.

Sedem hriechov

Týchto sedem hriechov podľa neho charakterizuje spôsob vlády Roberta Fica. "Jej hospodársku politiku a jej veľmi negatívne dopady na životnú úroveň ľudí, na kvalitu života na Slovensku aj na šance Slovenska vysporiadať sa s veľmi zlou ekonomickou situáciou na Slovensku aj v Európe". Vláde vyčítal aj opatrenia, ktoré vytvorili podmienky na "rozkvet čiernej práce".

Predseda Pavol Frešo zdôraznil, že nie je normálne, aby niekto uprostred krízy zrušil rovnú daň. Uviedol, že ak by SDKÚ-DS mala možnosť, opäť by rovnú daň zaviedla, rovnako by urobila rôzne opatrenia potrebné pre tvorbu nových pracovných miest. Pokiaľ ide o nezamestnanosť, strana už neraz avizovala záujem zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k tejto téme. Podľa Freša sú za aj iné opozičné strany. Podpredsedovi Jozefovi Mikušovi sa nepáči, že vláda poriadne na nič nereaguje.


Frešo: Stredopravá scéna spolu vládnuť vie

Stredopravé strany spolu vládnuť vedia, dokázali to v minulosti už neraz. Tvrdí to predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Dodal, že pravica má na mnohé otázky rovnaký pohľad, čo podľa neho vytvára predpoklad pre schopnosť spolu vládnuť.

"Spolu sme obraňovali rovnú daň, druhý pilier, rovnako máme spoločné demokratické predstavy. A reagujeme na to, čo ľudí najviac trápi, teda nezamestnanosť," vymenoval Frešo s tým, že pre nezamestnanosť iniciuje opozícia mimoriadne rokovanie parlamentu. "To sú praktické dôkazy o tom, že by sme spolu vládnuť vedeli," poznamenal.

Frešo zdôraznil, že pravica sa snaží vytvoriť koalície pre regionálne aj prezidentské voľby a vymaniť sa z obrazu, ktorý vznikol po páde vlády Ivety Radičovej. "Z obrazu, že stredopravá scéna spolu vládnuť nevie. Vie. Urobila to v histórii mnoho volebných období, dokonca najväčšie úspechy a reformy sa nespájajú s vládami Roberta Fica, ale práve so stredopravou scénou, ktorá dokázala Slovensko vyviesť z čiernej diery, v ktorej ho nechala Mečiarova vláda," vyhlásil Frešo.

Dodal, že stredopravá scéna bude musieť Slovensko vyvádzať aj zo situácie, do ktorej ho ženie Ficova vláda. Zároveň poznamenal, že úlohou opozície je najmä ponúkať alternatívu a nielen odvolávať ministrov, hoci aj k tomu podľa Freša zrejme dôjde.
 

Vyberte región